25: Paul SchefferWerkplaatsbijeenkomst van de Laergroep

Het land van aankomst


Met Prof. drs. Paul Scheffer
, hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam, Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen

Vrijdag 7 maart 2008 van 9.30 tot 16.30 uur

Dit in oktober 2007 verschenen boek is een weerslag van een breed opgezette zoektocht naar wat zich afspeelt onder de oppervlakte van de multiculturele samenleving

Tijdens deze studie- en inspiratiedag willen we stilstaan bij de vraag: Wat is de betekenis van de bevindingen van Scheffer voor de Publieke sector; het onderwijs, de gezondheidszorg, de jeugdzorg, de gemeenten etc.

Zeven jaar geleden publiceerde Paul Scheffer in NRC Handelsblad het opzienbarende essay ‘Het multiculturele drama’ dat door velen als een aanval op de multiculturele samenleving werd beschouwd. Zijn kritiek op de multiculturele samenleving – ‘die bestaat niet’ – zorgde er toen voor dat integratieproblemen bespreekbaar werden. En hoe. Het artikel van Paul Scheffer verscheen aan de vooravond van enorme opwinding en onrust over alles wat met de komst van migranten te maken heeft. De aanslagen van 11 september 2001, de opkomst van en de moord op Pim Fortuyn en nu de opmars van Geert Wilders en Rita Verdonk, het publieke en politieke debat wordt erdoor gedomineerd, bijna gemonopoliseerd. Zijn essay ‘Het multiculturele drama’ en de commotie die dat opwekte, stonden aan het begin van Scheffers verdere onderzoek naar de verschillende aspecten van immigratie en integratie.