24: Prof. dr. Arnold HeertjeWerkplaatsbijeenkomst van de Laergroep
 


De waanzin van bureaucratisering
– in
onderwijs, gezondheidszorg en jeugdzorg –.
 
met als inleider Prof. Dr. Arnold Heertje

Vrijdag 16 maart 2007 in Hierden (Harderwijk)

Een inspirerende, maar ook confronterende bijeenkomst met Arnold Heertje, bekend van zijn publicaties, radio en tv.
Professor Arnold Heertje maakt zich zorgen over de groeiende bureaucratisering en de macht van de managers in onze samenleving. In spreekt hij over ontmenselijking, die weer een gevolg is van een intellectueel tekort op alle niveaus…De schuld ligt bij de kwaliteitsvermindering van het onderwijs. Maar…nooit is er alleen kommer en kwel.

Deze opening in een regionaal dagblad – medio december – fascineerde de Laergroep: daar moet meer over gezegd kunnen worden, dit is interessant voor onze doelgroep, met dit thema krijgen of hebben wij allemaal (mee) te maken.

Centraal in deze werkplaats staan de thema’s bureaucratisering, management, kabinetsbeleid en het toekomstperspectief voor de Nederlandse samenleving.
Bureaucratisering is het vluchten in procedures om te weten waar men aan toe is. Terwijl de werkelijkheid dynamisch is; alles verandert voortdurend en daar moet je toch op zijn minst een open mind voor hebben. De mensen zijn niet meer opgewassen tegen complexe vraagstukken. Improvisatie en innovatie zijn daardoor ontzettend belangrijke begrippen geworden. Een minimum aan intellectuele bagage en inlevingsvermogen is daarvoor vereist. Het management heeft geen contact meer met de werkvloer. Zij stuurt alleen maar op cijfers en doelstellingen. Dat leidt tot perverse situaties: het management moet de verleiding weerstaan om de cijfers niet kunstmatig op te schroeven, om meer geld binnen te halen. Deze prikkel deugt niet.
Kritiek heeft Arnold Heertje op het vorige kabinetsbeleid (Balkenende 3), omdat het beleid niet gericht is geweest op vernieuwing, niet innovatief genoeg is en niet heeft ingespeeld op de technologische mogelijkheden waarover ons land beschikt. Het beleid holde van incident naar incident. In zijn reacties voert niet de boosheid de boventoon, maar die van bezorgdheid en van kritiek als wetenschapper.

Klik hier om een reactie hieronder te laten

Laat een reactie achter: